• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

Riktliv

En privatekonomisk blogg om fonder, aktier och investeringar

Main navigation

  • Sparguiden – kom igång
    • Steg 1
    • Steg 2
    • Steg 3
  • Om Tobias
    • Kontakta Tobias
  • Månadsrapporter
  • Blogg

Vad driver index till all-time-high?

februari 9, 2015 by Tobias Rangbo 2 Comments

Ni kommer nu att få ta del utav en text som en nära vän vid namn Erik skrivit. Erik är en utav de mest förmögna unga människor jag träffat, hans driv, målmedvetenhet och djupa kunskap inom framförallt de makroekonomiska händelser som har stor inverkan på det globala ekonomiska läget är outstanding. Här kommer ett utav Eriks inlägg där han börjar med att presentera sig själv och sin syn på ett rikt liv.

Hej alla sparare! Mitt namn är Erik Söderberg jag har så länge jag kan minnas haft ett stort intresse för investeringar och är sedan länge en nära vän till Tobias. För någon helg sedan satt vi med en öl i handen och hamnade i en djup diskussion om vårat sparande som vi har gjort ett par gånger innan. Likt mig så försöker Tobias få människor i vår närhet att förstå hur roligt och lätt det här med sparande kan vara med lite intresse och vilja. Hur som helst så frågade Tobias mig om jag inte var sugen på att göra ett inlägg här på bloggen och skriva om det som jag brinner mest för, nämligen de makroekonomiska läge vi har.

Jag kommer dela upp inlägget i två delar, första delen är lite snabbt min syn på sparande och hur min portfölj ser ut. Denna delen blir rätt kort då jag och Tobias har liknande syn på sparande och investeringar. Den andra delen kommer att handla om min syn på börsen idag och det låga ränteläge vi har samt vad det är som driver index till all-time-high.

Jag vill ha en gratis eBok! >>

Del 1: Eriks sparande

Som jag nämnde innan så tror jag, likt Tobias, på ett långsiktigt sparande. Håll koll på din privatekonomi och spara pengar varje månad så kommer du att komma långt. Detta har Tobias redan skrivit en hel del om så jag kommer inte gå in djupare på det utan kommer istället berätta lite om hur jag tänker när det kommer till vilka investeringsmöjligheter vi har. Om du är relativt ung som mig så tycker jag du ska ha 100% av ditt långsiktiga sparande i aktier. Det finns ingen direkt anledning att ha räntefonder och liknande om du har en lång sparhorisont då detta förr eller senare alltid rättar till sig. Om det är pengar du behöver inom ett par år så är räntefonder/obligations fonder ett bra alternativ, dock kanske inte i dagens speciella läge med räntor så låga som de är. Det kan istället löna sig och hitta ett sparkonto om du tycker det är värt att jaga 1.5%-1.8% ränta.

Min portfölj ser ut som följer

Jag har 67% av mina innehav i Sverige och dem är fördelade på 4 enskilda aktier (ska bli fler då 4 är för lite). Två utav dessa är investmentbolag som sprider sina investeringar i många bolag. 16% ligger idag i en billig indexfond i USA och 17% i en emerging markets indexfond. Varför jag har valt att köpa enskilda aktier i Sverige? Jag tycker helt enklet det är roligt med aktier och att få se utdelningar som trillar in på kontot, det är en del av mitt sparintresse som hjälper mig att hitta långsiktighet. Det finns egentligen inget som säger att det inte skulle varit bättre eller lika bra för mig att köpa en svensk indexfond. Så har du inte något jätteintresse så är det bättre och säkrare att köpa en indexfond och för att sprida din risk. Såhär ser min utvecklig ut hitills i år. Jag får en fördel mot DJ World Index eftersom att Sverige har gått så bra jämfört med andra delar av världen i år och jag har en stor del av min portfölj där men det jämnar med största sannolikhet ut sig över tid.

 Eriksöderberg1

22 sidors gratis eBok! >>

Del 2 index och räntor

Eftersom att jag har majoriteten av mitt innehav i Sverige än så länge så kommer jag att fokusera på Europa och Sverige, med det mesta av det jag kommer skriva nu är likadant för resten av världen.

Räntorna idag som jag tror de flesta vet är extremt låga. Jag ska snabbt dra anledningarna till varför man sänker räntorna. När tillväxten är dålig är det ett sätt att få igång ekonomin. Genom att sänka räntorna så får folk mer pengar i plånboken och man hoppas då att konsumtionen ska komma igång. Och om folk konsumerar mer så behöver det tillverkas mer, det behövs fler personer i butikerna/verkstäderna etc. Och om det behövs anställas mer så får fler personer en inkomst som i sin tur kan konsumera. Man vill också få företagen att investera mer genom att det är billigt att låna pengar. Det är lättare att räkna hem en investering med låga räntor och på så sätt få igång ekonomin från företags sidan också.

Och sen så har vi inflationen som just nu många centralbanker världen över kämpar för att få igång. I Sverige ligger riksbankens inflationsmål på 2%. Och just nu även med 0% räntor så når vi inte målet. Om du frågar mig personligen tycker jag det är rätt läskigt med låga räntor en längre tid, dels visar det att något inte står rätt till i ekonomin och människor skuldsätter sig mer och mer utan att kanske tänka på att en vanlig bolåneränta är inte runt 2% utan snarare upp emot 5%. Personer i min ålder som nu köper lägenheter och hus har bara varit med om denna låga ränta. Men någon dag så kommer räntorna att stiga igen och jag hoppas verkligen folk tänker på det och inte skuldsätter sig för mycket bara för att det är billigt just nu. Om det skulle hända kan det gå rätt så illa, rätt så fort.

Om vi ska försöka överföra detta till börsen så vet vi att börsen är på all time high med en ekonomi som hackar där räntorna är noll och tillväxten skjuts på framtiden. Varför? Jo för att det verkligen inte finns inte några andra tillgångar att placera alla billiga pengar som flödar in i systemen. Någon stans måste dem ta vägen och de senate åren har dem strömmat in på börsen.

Sen har vi ännu en anledning som hänger ihop med de låga räntorna, och det är valutorna runt om i världen. Det här med valutor skulle man kunna skriva rätt mycket om men jag ska sammanfatta det kort. Genom att ha låga räntor och använda sig av något som kallas kvantitativa lättnader som Europiska centralbanken (ECB) precis börjat med så vill man att euron ska försvagas för att på så sätt öka konkurrenskraften och exporten samt frigöra likviditet till bankerna som de kan låna ut till företagen. Samma gäller för Sverige även om vi inte använder oss av kvantivativa lättnader än. Och om kronan/euron försvagas mot dollarn, vilket den har gjort så ser de europeiska börserna billigare ut för folk som har dollar som valuta. Det kan vara en anledning till att de Europeiska börserna har stigit runt 10% i år medans USA står på noll.

Men någon dag så måste inflationen och tillväxten ta fart och då kommer räntorna att höjas. Och då är pengar inte längre gratis och då blir det förmodligen inte lika attraktivt att placera pengarna på börsen längre. Och då tror jag vi kommer få se en rätt ordentlig rekyld nedåt. Så i dagens läge kan en bra nyhet från t.ex USA betyda att börsen går ner eftersom att då är det ”risk” för att räntan kommer höjas i USA. Så bara för att ekonomin går dåligt måste inte börsen gå dåligt och tvärt om. Men det här med börsen kan man spekulera i hur mycket som helst. Det bästa är att vara långsiktig och gå in på börsen över tid.

Med vänlig hälsning Erik Söderberg 10/2-15.

 

 

 

 

Filed Under: Index Tagged With: börsen 2015, Erik söderberg, Index, Vad driver index

Reader Interactions

Comments

  1. Lotta says

    februari 10, 2015 at 7:55 e m

    Tack för en intressant och informativ text!

    Svara
    • Tobias Rangbo says

      februari 10, 2015 at 8:36 e m

      Hej Lotta,

      Tack så mycket!

      Är du igång med din ekonomi? Du kan väl höra av dig till mig på [email protected] och berätta lite mer om din situation och vad du hade velat läsa här på bloggen.

      Fortsatt trevlig kväll.

      Tobias & Erik

      Svara

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Footer

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna.

Skriv upp mig

Copyright © 2019 · Atmosphere Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in