PPM fonder tips & värdefulla råd
Att spara till vår pension kan för många kännas avlägset och något som man kan göra i framtiden. Vårt allmänna pensionsspar via pensionsmyndigheten är den pension vi får vår via den skatt vi betalar och det som i dagligt tal även kallas PPM sparande. Många har även arbetsgivare som betalar in en så kallad tjänstepensionslösning, där arbetsgivaren betalar in en summa pengar. Många av oss har även ett privat pensionssparande som förhoppningsvis sker i antingen en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Tillsammans bildar alla dessa sparformer vår totala pension.
Premiepensionspengarna placeras i fonder som tilldelas ett s.k PPM-nummer, som standard om man inte gjort några ändringar så placeras pengarna i AP7 (sjunde ap-fonden). AP7 investerar i de största företagen runtom i världen och jämförs mot MSCI world index, AP7 investerar även en del i fastigheter. Vi har själva möjlighet att ändra vilka fonder vi vill att våra pengar placeras i och då har vi möjlighet att välja upp till fem fonder, och det är helt kostnadsfritt att byta fonder. Återigen är avgifterna mycket viktigt att hålla nere!
Varje år investeras de pengar vi under året har tjänat in, dessa pengarna placeras sedan enligt AP7 & de fonder du valt. Du byter fonder via PPM (Premiepensionsmyndigheten) hemsida genom att logga in. Vi kan både välja och välja bort AP7 i premiepensionen, men du kan inte kombinera AP7 med andra sparformer.
Hur fungerar den allmänna pensionen?
Varje år avsätts en viss del av den pensionsgrundade inkomst (vanligen lön) vi betalar in till den allmänna pensionen. Störst del (16%) går till inkomstpensionen, resterande del (2.5%) går till premiepensionen. Där finns även något som heter garantipension (minsta pensionen för att folk i landet ska överleva) för de som haft väldigt låg eller ingen inkomst alls under sin aktiva karriär.
Vad består den allmänna pensionens delar av?
- Inkomstpension – 16% som årligen avsätts av vår lön (skatt), hur stor inkomstpensionen blir i slutändan är såklart relativt till de inkomster vi haft under vårt aktiva arbetsliv. Dessa pengar går alltid in i AP7.
- Premiepension – 2.5% som årligen avsätts av vår lön (skatt), det är denna del där vi har möjlighet att bestämma var våra pengar ska placeras (fem fonder). 2.5% låter kanske inte som så mycket, men i slutändan kommer detta göra stor skillnad för hur din slutgiltiga avkastning ser ut.
- Garantipension – Grundskydd för de som haft väldigt låg eller ingen arbetsinkomst alls i livet och är över 65 år. För att få full garantipension krävs att du har bott minst 40 år i Sverige från och med det år du fyllde 16 till och med det år du fyller 64 år. Har du bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40 för varje år som saknas. Det är staten som finansierar denna garantipension.
Hur ser tjänstepensionen ut? Som jag tidigare beskrev så består pensionen av flera olika delar, de absolut flesta av oss som arbetar har förrutom den allmänna pensionen dessutom en tjänstepension. Denna tjänstepension innebär att vår arbetsgivare varje månad sätter av en summa som går in i ett separat sparande (arbetsgivaren i sig har ofta avtal med någon leverantör av tjänstepensioner). Cirka 90% av Sveriges befolkning har tjänstepension via sin arbetsgivare. För dig som är osäker eller har frågor kring din tjänstepension så kan du höra av dig till respektive valcentral eller din arbetsgivare. Läs mer här för att få reda på vilka fonder du kan välja i din PPM.
Jag vill ha en gratis eBok! >>
När vi då vill börja ta ut vår hårt förtjänade pension, hur gör vi för att börja avnjuta den? Vi behöver först och främst göra en ansökan om allmän pension minst två månader innan vi vill börja få den utbetald. Denna ansökan gör vi direkt via pensionsmyndighetens hemsida. För att börja få utbetalt vår tjänstepension så vänder vi oss till det tjänstepensionsbolag som vår arbetsgivare anlitat. Den dagen vi fyllt 61 år så har vi möjligheten att börja ta ut vår pension, detta kan göras i en klumpsumma för att placeras om eller portionsvis. Skulle vi välja att ta ut pensionsen portionsvis kan vi välja mellan att ta ut 24, 50 eller 75% viktigt att tänka på är att inkomstpension, tilläggspension och garantipension måste alltid tas ut i lika stora delar. Däremot har vi möjligheten att ta ut den mängd av premiepensionen hur och som vi själva behagar. Det tidigaste året vi kan börja välja att ta ut pension är när vi fyllt 61 år medans det senaste året vi kan börja ta ut pension är den månad vi fyller 67 år.
Kommentera