Vårt nästa steg blir att titta på hur många proffs och företag strukturerar upp sin ekonomi & sina kassaflöden. Här är vår målsättning att automatisera så mycket som möjligt. Varför vill vi då göra detta? Det absolut vanligaste argumentet jag stöter på är att man inte vet var man ska börja och hur man bör/kan tänka.
När vi automatiserar vår ekonomi så medför detta många fördelar. Vi tar först och främst bort onödigt jobb från vår egen sida som vi då istället kan tillbringa på saker som ger oss ett rikare liv. Det gör även att vi tar bort faktorn som ofta gör att vi misslyckas med vårt sparande, nämligen oss själva. Sätter vi varje månad automatiskt över pengar i ett månadssparande hos exempelvis Avanza eller Nordnet så kan vi där välja de fonder som vi vill lägga undan pengar i. Det gör även att vi tvingas anpassa vårt konsumerande och undviker därigenom överkonsumtion.
Tittar vi sedan på den infographic jag gjort ovan så kan vi utlösa följande. Vid löning efter skatt så har vi 100% kvar. Det är redan här det går fel för väldigt många människor, man betalar sina fasta utgifter (räkningar, mat osv), unnar sig något för mycket och den 25e (för de flesta) så är där om vi har tur något litet kvar som man sedan lägger på en resa under sommaren. Här tillämpar vi (utan att veta om det) något som kallas periodisering där vi kan leva snålt ett par månader för att sedan lägga alla pengar på julklappar eller en resa, vilket gör att vi i slutändan står med samma summa pengar kvar. Detta i sin tur gör vi av den enkla anledning att när vi lyckas lägga undan en summa pengar så unnar man sig ofta en lite dyrare resa, dyrare julklappar eller liknande.
Den teori som jag själv tillämpar förutsätter att jag varje månad direkt vid löning gör en automatisk överföring till mitt sparkonto som sedan automatiskt skickar vidare till mina konto hos Avanza & Nordnet, detta gör att det första jag gör vid löning är att betala mig själv för en god månads hårt arbete. Dessa pengar fördelas sedan ut på ett antal fonder (med låga avgifter!) månad efter månad. På sparkontot blir där då i mitt fall 5% kvar av inkomsten till ett s.k målsparande där resor, insats till boende & liknande går in. Detta automatiska månadssparande gör dels att vi regelbundet stoppar undan pengar men även att vi utan att egentligen veta om det tillämpar en princip kallad ”Dollar cost averaging” vilket minskar vår risk för att köpa in oss dyrt avsevärt.
Detta sparande i sin tur bör ske via ett investeringsparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring (KF) hos antingen Avanza eller Nordnet. Då denna typ av sparform skiljer sig en del gentemot ett ’vanligt’ sparkonto så rekommenderar jag er att läsa på en del men framförallt att titta på den här videon som enkelt förklarar både skillnader och grundläggande funktioner mellan ISK & KF. Ett kontinuerligt sparande är alltså nyckeln till framgång här. För de nära och kära som jag hjälp att strukturera upp sin ekonomi så är det inledningsvis en god idé att börja smått för att sedan öka upp beloppet efter hand när vi märker beloppet växer och i takt med det även motivationen.
Slutligen Det handlar inte om beloppet vi börjar med, det handlar om att börja med att bygga goda vanor. I takt med att både summan och motivationen växer så blir vi även mer motiverade att öka takten på sparandet och kommer därigenom att hitta strategier som fungerar för just dig! Klicka vidare er till nästa del för att se hur vi nu ska sätta pengarna i arbete!
- Klicka här för att komma vidare till Steg 3 i vårt ’kom igång med din ekonomi’ program
Glöm inte att kommentera och att skriva upp er för mitt nyhetsbrev för att få tillgång till ytterligare premium material.