• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

Riktliv

En privatekonomisk blogg om fonder, aktier och investeringar

Main navigation

  • Sparguiden – kom igång
    • Steg 1
    • Steg 2
    • Steg 3
  • Om Tobias
    • Kontakta Tobias
  • Månadsrapporter
  • Blogg

Definitioner och tips på hur du ska tänka kring fonder. Lär dig allt på under 5 minuter

december 15, 2014 by Tobias Rangbo Leave a Comment

Fonder – vad är en fond? Jag har för avsikt att bygga upp en kunskapsbank med allt från grundläggande terminologi till avancerade ramverk för aktieanalyser, detta blir då startskottet där vi börjar enkelt för att sedan uttöka med mer avancerad kunskap.

Jag skriver här på bloggen ofta om indexfonder, aktivt förvaltade fonder, obligationsfonder och andra typer av fonder, därför tyckte jag att den första delen i denna artikelserie lämpligen kunde handla om just fonder.

22 sidors gratis eBok! >> 

En fond beskrivs enklast som en stor påse av värdepapper, till exempel aktier. Fonden ägs gemensamt av alla som köpt en andel i fonden. Fonden förvaltas av ett fondbolag som sköter placeringar, fördelning och all administration, i vissa fall kan detta leda till att fondbolaget som förvaltar fonden tar ut en avgift för sitt arbete. Fonder har generellt en specifik inriktning, vissa inriktar sig på Stockholmbörsens/Sveriges största bolag (OMXS30) medans andra riktar sig till de största bolagen i hela världen (MSCI World Index). Fonder kan även ha en viss inriktning på branscher så som fastigheter, bioteknik osv där fondbolaget/förvaltaren då tror sig kunna hitta vinnare inom just den nischen, denna typ av fonder medför generellt en större förvaltningsavgift.

Exempel på olika typer av fonder:

  • Aktiefonder – Det som man i folkmun förknippar med en fond och som jag beskriver ovan. Består vanligen av passiva indexfonder eller aktivt förvaltade fonder där passiva fonder ska förknippas med en låg avgift (<0.4% då fondförvaltaren egentligen inte gör så mycket) medans de aktivt förvaltade fonder ofta medför en större avgift(>0.4%) som man ska se upp för och ha en god anledning till att investera i.  Forskning visar även att 9 utav 10 aktivt förvaltade fonder inte slår sitt jämförelseindex.
  • Blandfonder – Blandfonder kombinerar räntesparandets (obligationer/kontanter) säkerhet och aktiesparandets (aktiefonder) möjlighet till god avkastning. Blandfonder placerar i både aktier och räntebärande papper. På lång sikt ger en blandfond normalt högre avkastning än en räntefond men lägre än en aktiefond.  Är ofta kombinerat med en större avgift (>1.5%) då denna typ av fonder generellt kräver mer jobb för fondförvaltaren
  • Hedgefonder – Målsättningen för alla hedgefonder är att skydda kapitalet från värdefall genom att skapa en positiv avkastning oberoende av den allmänna marknadsutvecklingen. Ett kännetecken för hedgefonder är att de varken följer utvecklingen på aktiemarknaden eller räntemarknaden. De har istället en utveckling som till en lägre grad beror på hur finansmarknaderna i övrigt rör sig. Hedgefonder är generellt förknippade med en hög avgift, kan vara ett bra komplement till en annars välbalanserad portfölj för att göra den roligare enligt den princip jag beskriver här.
  • Räntefonder (obligationsfonder) – Räntefonder passar dig som vill undvika de kurssvängningar som kan förekomma i aktiefonder (dessa som vi blir belönade för i form av högre avkastning). Korta räntefonder har lägst risk av alla typer av fonder, och placerar i räntebärande värdepapper med en genomsnittlig löptid på upp till ett år. Långa räntefonder är lämpliga för dig som vill ha ett långsiktigt räntesparande. Värdet kan sjunka om marknadsräntorna stiger, men svängningarna är inte lika stora som i aktiefonder. För den som söker en god avkastning över tiden och vill slippa bekymra sig över löptider är de så kallade varierande räntefonderna ett bra alternativ. Här väljer förvaltaren löptid på placeringarna utifrån hans/hennes tro om ränteutvecklingen framöver. Avgiften ska generellt vara väldigt låg för denna typ av sparande då avgifterna annars äter upp den avkastning man får.

Var kan vi då jämföra dessa fonder för att hitta de som är bäst lämpade? Morningstar är en sida som de flesta någon gång stött på i letande efter bra fonder och aktier. Via deras söksida så har vi möjlighet att jämföra och selektera ut fonder utifrån bransch, världsdel och avgifter (återigen bör vi här vara aktsamma på de fonder som har mer än 0.4% avgift då de väldigt sällan slår de billigare passiva fonderna). Det första jag personligen gör är att klicka i fliken ”bara 5 stjärnor” då det egentligen bara är de som intresserar mig, även om där såklart är många fem-stjärniga fonder som har för höga avgifter för att passa min smak.

Jag vill ha en gratis eBok! >>

Slutligen

När vi väljer fonder är det första vi ska titta efter avgifterna. Väldigt få aktivt förvaltade fonder har visat sig slå de passivt förvaltade fonderna vilket gör att vi ger bort 1.5-2% av vår avkastning till fondförvaltaren av egentligen ingen anledning. Läs mer om den fondportfölj jag beskriver här, där ingen av fonderna överskrider en avgift på 0.4% och har historiskt visat på god avkastning. En viktig paramter när vi väljer dessa fonder är en spridning mellan branscher & regioner, detta då vissa branscher tenderar att gå bättre när andra går sämre samt att en spridning mellan länder gör att vi ökar vår diversifiering.
Glöm inte att skriva upp er till mitt nyhetsbrev för att få tillgång till ytterligare fler artiklar!
579003697193920181214

Filed Under: Fonder Tagged With: Aktiefonder, Bästa fonderna, Blandfond, FAQ riktliv, Fond, Fonder, Obligationsfond, Räntefond

Reader Interactions

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Footer

Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste uppdateringarna.

Skriv upp mig

Copyright © 2019 · Atmosphere Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in